Jongeren ontwikkelen vaak dagelijkse taalpraktijken die anders klinken dan die van volwassenen. Straattaal is zo’n soort jongerentaal die vooral aanwezig is in grote Nederlandse steden (Rotterdam, Amsterdam, Den Haag,…), waar jongeren uit alle culturen samenleven. Straattaal is dan ook doorspekt met elementen uit al die culturen: veel (Amerikaans) Engelse woorden, maar ook woordenschat uit minderheidstalen in Nederland zoals het Arabisch, Surinaams, Papiamento, enz.
Het Rotterdamse mediaplatform Bogue trok de straat op om te zien hoe het precies zit met die straattaal in Rotterdam: Wie spreekt ze? Hoe klinkt ze?, …
Niet iedereen is even enthousiast over straattaal. In 2012 startte de gemeente Rotterdam met de campagne ‘Jouw taal, zijn taal”: een campagne tegen straattaal, om het taalniveau van de Rotterdamse jeugd op te krikken. Volgens de initiatiefnemers dreigen jongeren in de problemen te komen op de werkvloer of als ze bijvoorbeeld moeten gaan solliciteren. Straattaal is dus prima, zolang jongeren weten wanneer het kan en daarnaast ook het AN goed beheersen.
Of zo’n campagne nut heeft (of nodig is), is natuurlijk de vraag. In een artikel van het Genootschap Onze Taal lees je alvast enkele pro’s en contra’s .