Nederlands in Canada

“Ik zin bezig te teachen”

Nederlands in Canada

Meer info
Delhaye (Delhi), Ontario, Canada. Geen transcriptie beschikbaar.
Dit is een opname van de Nederlandse Dialectenbank van het Meertens Instituut. Voor vragen in verband met rechten en privacy, lees de disclaimer.

In de jaren 50 emigreerden honderden Nederlandse en Vlaamse gezinnen naar Canada. Aangevoerd door schepen van de Red Star line, de White Star Line en de Groote Beer, arriveerden ze in de havens van Nova Scotia. Van daar zochten ze steden op als Ottawa of Toronto of begonnen ze een nieuw landbouwbestaan in het uitgestrekte platteland van Ontario. Sommigen hielden vast aan hun taal, anderen ruilden die zo snel mogelijk in voor het Nederlands. Vooral binnen kerkgemeenschappen werd de moedertaal onderhouden. Vandaag, enkele generaties later, spreken er van de 35 miljoen inwoners van Canada nog zo’n 140.000 Nederlands. Het Nederlands van die Canadezen is vaak een Vlaams of Nederlands dialect, doorspekt met Engelse woorden. Andere sporen van het Nederlands in Canada zie je bijvoorbeeld nog in familienamen en winkelopschriften: Van de Laar Orchids, doe-het-zelf-zaak ‘Vandervoort, enz.

In deze opname van het Meertens Instituut hoor je een Vlaamse immigrant in Canada. De opnamedatum is onbekend. De man wisselt het Amerikaans Engels af met zijn Vlaamse dialect en vermengt beide talen constant.