Nederlands in de Verenigde Staten

Holland in Michigan

Nederlands in de Verenigde Staten

Meer info?
1966 -Holland, Michigan,  USA. Geen transcriptie beschikbaar.
Dit is een opname van de Nederlandse Dialectenbank van het Meertens Instituut. Voor vragen in verband met rechten en privacy, lees de disclaimer.

Halverwege de negentiende eeuw trok een grote golf emigranten vanuit Vlaanderen en Nederland naar de Verenigde Staten. De landverhuizers deden dat vooral uit economische en religieuze redenen en vestigden zich in verschillende steden in de Midwest. In pakweg 1950 was het dan ook niet zo ongewoon om in staten als Michigan, Iowa en Wisconsin Nederlands te horen. De emigranten wisten hun taal enkele generaties te bewaren, maar ondertussen is het Nederlands er zo goed als verdwenen, op een aantal gevallen na van enkele oude Amerikanen die nog een soort Amerikaans-Nederlands spreken.

De opname begint met een man die het naar eigen zeggen heeft opgegeven om Nederlands te spreken. Daarna komt een vrouw aan het woord voor het grootste deel van de opname. Nog voor haar geboorte in 1889 emigreerde haar vader uit Nederland naar Michigan. Haar moeder is wel geboren in Amerika, maar is ook van Nederlandse afkomst. In haar gezin, spreekt de vrouw geen Nederlands meer. Beide sprekers wonen in het stadje Holland in Michigan. Het is er gesticht als een nederzetting van Nederlandse calvinisten en de de stad gaat nog steeds prat op haar Hollandse wortels: op de Veldheer Tulip farm groeien er honderden tulpen, in Nelis’ Dutch Village kan je leren klompendansen of je kan er de De Zwaan Windmolen bezoeken.

Meer sporen van het Nederlands