Nederlands in de Verenigde Staten

“Een farm gekocht”

Nederlands in de Verenigde Staten

Meer info?
1966 – Brandon, Wisconsin, USA. Geen transcriptie beschikbaar.
Dit is een opname van de Nederlandse Dialectenbank van het Meertens Instituut. Voor vragen in verband met rechten en privacy, lees de disclaimer.

Halverwege de negentiende eeuw trok een grote golf emigranten vanuit Vlaanderen en Nederland naar de Verenigde Staten. De landverhuizers deden dat vooral uit economische en religieuze redenen en vestigden zich in verschillende steden in de Midwest. In pakweg 1950 was het dan ook niet zo ongewoon om in staten als Michigan, Iowa en Wisconsin Nederlands te horen. De emigranten wisten hun taal enkele generaties te bewaren, maar ondertussen is het Nederlands er zo goed als verdwenen, op een aantal gevallen na van enkele oude Amerikanen die nog een soort Amerikaans-Nederlands spreken.

In deze opname hoor je een Nederlandse dame die in 1904 met het hele gezin verhuisde naar Brandon, Wisconsin. Door een gift van de familie in Nederland kon haar moeder een koe kopen, maar die kwam ongelukkig aan haar einde. Door hard te werken kon de moeder uiteindelijk toch ‘n farm kopen…

Meer sporen van het Nederlands