Nederlands Nederlands

Great Barrier Reef

great barrier reef NN

Lees de tekst terwijl je luistert
 Australië beschermt Great Barrier Reef. SYDNEY – De Australische regering heeft woensdag een plan gepresenteerd om van het Great Barrier Reef het best beschermde koraalgebied ter wereld te maken. Eenderde van de uitgestrekte koraalriffen is voortaan verboden gebied voor de commerciële visserij. Ook het varen door het gevoelige ecosysteem wordt beperkt.Op dit moment geniet 4,6 procent van het 345.000 vierkante kilometer tellende natuurgebied speciale bescherming tegen vervuiling door schepen en overbevissing. De belangrijkste toeristische attractie van Australië bestaat uit ongeveer 2900 koraalriffen en negenhonderd eilanden en telt 1500 soorten vis. Het Great Barrier Reef strekt zich 2000 kilometer lang uit voor de oostkust. Wetenschappers spreken over het grootste levende organisme ter wereld. De Verenigde Naties bestempelden het gebied tot werelderfgoed. (Leeuwarder Cournant 03/12/2003, voorgelezen door een Nederlandse – NEON, Nederlands Online, Vrije Universiteit Berlijn)

Het Nederlandse journaal klinkt anders dan dat in België. Dat komt omdat er in beide landen een nationale variëteit wordt gesproken van dezelfde taal, twee ‘soorten’ Nederlands zeg maar: Belgisch Nederlands (BN) en Nederlands Nederlands (NN). In beide gevallen gaat het om standaardtaal en niet om een regionale, spreektalige variant. In België en Nederland heerst er gewoon een andere norm voor welke woorden, uitspraakkenmerken, grammaticale constructies enz. tot de standaardtaal behoren en welke niet.

Verschillen tussen het BN en het NN zijn er op alle vlakken: woordenschat, uitspraak, woordvorming en zinsbouw. In dit fragment hoor je vooral uitspraakkenmerken van het NN, zeker in vergelijking met het gelijkaardige fragment uit Vlaanderen.

  • Nederlanders spreken met een harde g (gevoelige)
  • Nederlanders diftongeren lange klanken; ze maken er dus tweeklanken van zoals “eej” in plaats van “ee”  (gepresenteerd, soorten)
  • Nederlanders maken fricatieven (z, v) aan het begin van woorden stemloos (s, f) (verboden, visserij)
  • Woorden die eindigen op –tie spreken Nederlanders vaak uit als “-tsie” (naties)
  • De Nederlandse r klinkt anders dan de Vlaamse (voor, soorten)

Lees meer