Poldernederlands

Presentatrice Sylvana Simons

Sylvana Simons – Poldernederlands

Lees de tekst terwijl je luistert
Hij is één van de best verkochte schrijvers van ons land, maar wie is Geert Mak nu eigenlijk? Zij is de enige echte winnaar van Idols 1 –hint– en ik heb een leerzame les voor want met sjansen kun je meer dan je denkt. Euhm nou elke week euhm duiken wij in euhm de boekenkast van een bekende Nederlander he want ik ben er van overtuigd als je in iemand boekenkast kijkt, kom je veel over die persoon te weten en heb je gewoon bekende Nederlanders die helemaal geen boekenkast hebben omdat ze toch nooit thuis zijn, en die nemen ‘m mee.

Poldernederlands is een ‘manier van spreken’ die enkel in de uitspraak verschilt van de standaardtaal. De variëteit is een exclusief Nederlands fenomeen en komt niet voor in Vlaanderen. In Nederland is het accent inmiddels wijd verspreid, vooral bij mannen en vrouwen uit de hogere sociale klassen. Nederlanders die Poldernederlands spreken, vallen vooral op door hun uitspraak van de tweeklanken ei/ij, eu, ui en ou/au als “aai”, “ui”, “ou” en “aau”. Woorden als meisje, leuk, buiten en koud klinken dan als maaisje, luik, bouten en kaaud.

Ook de Nederlandse televisie- en radiopresentatrice Sylvana Simons heeft het Poldernederlands flink te pakken. Luister vooral hoe de  tweeklanken in de eerste zin duidelijk met een wijdere mond worden uitgesproken: hij (haai), schrijvers (schraaivers), eigenlijk (aaigenlijk)

Lees meer