Levi’s is een goeie merk
Lees de tekst terwijl je luistert
Als je nou, kijk, als je er zo slecht bijloopt gaan ze je dissen. Ja. Gaan ze je dissen, gaan ze je lopen fucken. Ja, z’n schoenen zijn van…kijk, het merk is niet belangrijk. Levis zijn ook een goeie merk, Levis, maar toch hadden ze hem gedist, van je schoenen doen niet. Pattas van Levis, is ook een merk, toch. Het merk is niet belangrijk. Nee toch. Wij, wij kijken ook naar mensen, stel je voor, wij vinden het mooi en we zien dat veel mensen het dragen, gaan wij het ook kopen maar dan zoeken wij ook andere kleuren ervan. Kijk in deze buurt dragen misschien kijk hoe hun twee nu dezelfde schoenen heb. Ik heb deze en andere, hij heeft nog twee andere euhm (ik heb die Nike’s niet) ja hij heeft ze niet maar ja, dat komt wel. Tegenwoordig, iedereen trekt tegenwoordig hetzelfde aan maar soms heb je zo van die eigenwijze mensen die gaan, ze willen een nieuwe stilo bedenken maar … doet ie het niet, het kan gewoon niet. Ja.
Een opname van Leonie Cornips, Meertens Instituut – Jongeren in Rotterdam
Jongeren ontwikkelen vaak dagelijkse taalpraktijken die anders klinken dan die van volwassenen. Vooral in grote Nederlandse steden zoals Rotterdam, Amsterdam en Den Haag ontwikkelen jongeren manieren van spreken die naast de gebruikelijke invloed van het (Amerikaans) Engels, ook doorspekt zijn met elementen uit andere minderheidstalen in Nederland zoals het Arabisch, Surinaams, Papiamento, enz. Deze manieren van spreken wordt vaak Straattaal genoemd, maar meer algemeen zijn termen zoals stedelijke jongerentaal of jongerentaal uit Rotterdam/Amsterdam/… Nederlandse grootsteden vormen bij uitstek een multiculturele context, waarin alle jongeren ongeacht hun herkomst talige elementen in hun onderlinge manier van spreken verwerken als een stijlkenmerk. De jongeren creëren eigen woorden, vooral uit vreemde talen, maar ook in hun grammatica in de opname wijkt deze manier van spreken (die er een is van de vele die zij kunnen inzetten) af van de standaardnorm:
- Woorden uit het Engels: dissen (‘voor schut zetten’)
- Woorden uit andere talen, vooral het Sranantongo (Surinaamse creooltaal): pattas (‘schoenen’)
- Bijvoeglijke naamwoorden worden altijd verbogen na een lidwoord: Levis is een goeie merk.
- De jongeren gebruiken vaak het lidwoord de, waar je het verwacht. Dit is geen teken van een gebrekkige beheersing van het Nederlands, maar een stijlkenmerk van de Rotterdamse jongerentaal. Ook autochtone, exclusief Nederlandstalige jongeren die op die manier willen spreken, passen het kenmerk toe.