Straattaal

De straatbijbel – de battle met Goliath

Straattaal_Straatbijbel_De-battle-met-Goliat-Rivelino (1)

Lees de tekst terwijl je luistert
Opname: Daniel de Wolf (2013). David – Straatbijbel deel 3. David Greatest hits & misses. Track: De battle met Goliath. Amsterdam: Ark Media.
Meer op www.straatbijbel.be 
Geen transcriptie beschikbaar

Straattaal is een soort jongerentaal die door veel jongeren in grote Nederlandse steden wordt gesproken (zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag).  Het taalgebruik wordt vooral toegeschreven aan allochtone jongeren omdat straattaal veel woorden bevat uit andere talen (Arabisch, Turks, Sranan,…). Toch nemen ook jongeren met het Nederlands als moedertaal het taalgebruik over, op voorwaarde dat ze vaak in contact komen met jongeren uit verschillende etnische groepen. Straattaal wijst niet op een gebrekkige kennis van het Nederlands, maar is een vorm van creatief taalgebruik dat jongeren gebruiken als stijlkenmerk, om zich te onderscheiden van anderen.

Daniel de Wolf, een geestelijke en jongerenwerker uit Rotterdam, besloot in 2011 de klassieke bijbelse verhalen te hervertellen in straattaal. Na de boeken ‘de torrie van Mattie’ en ‘Gensis’ volgde ook het derde deel van de Straatbijbel: ‘David Greatest hits & misses’, waarin dit verhaal over David en Goliath te lezen is. Bij het schrijven van zijn boek en het inspreken van de tekst, kreeg de auteur hulp van verschillende Rotterdamse jongeren en Nederlandse rappers. 

Straattaal valt vooral op door een eigen woordenschat, waarin veel woorden gebruikt worden uit vreemde talen. Dat hoor je ook in deze opname: hood (Eng. ‘wijk’), nosso (Sranan, ‘neus’), battelen (Eng. ‘vechten’), kill (Sranan ‘kerel’),…

Lees meer